Mennesker


Portretter er en viktig del av enhver fotografs repertoar. Alle store og små begivenheter dokumenteres som oftest med et kamera, og da med menneskene i fokus. Men dessverre ender mange ofte opp med lite gjennomtenkte bilder som ikke flatterer. Vanlige feil er sterke skygger, distraherende bakgrunner og et motiv som drukner i omgivelsene.
Utendørs er lyset ofte best når det er overskyet. Bildene får da et diffust og jevnt lys uten distraherende skygger. Er man derimot ute etter noe mer dramatisk, vil sollys gjøre susen. Sollys skaper sterke skygger, som flytter seg ettersom hvor solen står på himmelen. Disse skyggene kan brukes til å dekke deler av ansiktet for å skape mystikk. I tillegg gir det skarpe lyset ofte brutalt ærlige portretter hvor hver rynke og ujevnhet i huden vises. De sterke skyggene kan lettes opp ved bruk av reflektor eller blitz, slik at lyset blir jevnere. Ved å plassere modellen foran sola, formes en glorie rundt han eller henne. Ønskes et mildere uttrykk i sollys, kan portrettene tas i skyggen. Sent på kvelden og tidlig på morgenen står solen lavere på himmelen og er ikke så sterk. Til disse tidene kan man få et fint, mykt sidelys.

Innendørs er det ofte lite lys, så et stativ kan være nødvendig. Taklys er ikke å anbefale, da det vil gi sterke og lite flatterende skygger under øyne og nese. Det aller fineste lyset oppnås ved å plassere motivet ved siden av et vindu, med en reflektor (et stykke hvitt papp eller papir duger i massevis til dette formål) på andre siden. Slik vil lyset være en anelse sterkere på den ene siden, man får få skygger, men allikevel blir ikke portrettet flatt. Unngå bruk av blitz! Dette gjør bildet flatt og skaper ofte røde øyne.

Brennvidde


Det kan av flere grunner lønne seg å bruke et objektiv med en lang brennvidde når man tar portretter. En åpenbar grunn er at man da slipper å komme for nært innpå motivet med kameraet slik at de føler seg ille til mote. En annen grunn er at når man står for nært så vil folks neser virke mye større enn det de egentlig er, dette fordi nesen vil være mye nærmere objektivet enn resten av ansiktet. Ved bruk av lang brennvidde unngår man dette. En tredje grunn er at med et teleobjektiv vil avstanden mellom motivet og bakgrunnen virke større.

Bakgrunn


Vel så viktig som motivet selv, er bakgrunnen. En rotete bakgrunn tar oppmerksomhet vekk fra personen som avbildes og gjør betrakteren forvirret. Se derfor alltid etter en enkel bakgrunn som ikke forstyrrer. Dette behøver ikke nødvendigvis å bety et hvitt bakteppe, men en bakgrunn som er i harmoni med modellen. Om du er utendørs kan du se etter ensfargede vegger, eller bruke himmelen eller bakken som bakgrunn, er du inne i studio har du full makt til å bygge opp bildet akkurat slik du vil. Vær ikke redd for å bruke farger, men pass på at fargene passer til modellen.

Om en ensfarget bakgrunn ikke er å oppdrive, eller ikke er ønskelig, kan bruk av stor blenderåpning gjøre trikset. Er blenderåpningen stor nok vil bakgrunnen kun bli et mykt sammensurium av farger.
(Tekst Christine Tolpinrud (Fotopia.no). Foto © Marianne Lundby)


Naturbilder